Noord-Nederland dag 4 – Groningen Centrum

Heerlijk hebben we vannacht geslapen! We werden gewekt door honderden vogeltjes die floten in de bomen en hagen rondom ons. Rond 8u30 stonden we op ons gemakje op en bakten broodjes in de Omnia-pan (omdat we vergeten waren broodjes te bestellen). We ontbeten buiten en maakten ons klaar voor een dagje in het centrum van Groningen.

Vanop de camping fietsten we 2,7 kilometer naar het Station Zuid van Groningen. Na de drukte in de stad gisterenavond, namen we geen risico en besloten de fietsen te stallen en te voet door de stad te gaan. We stopten aan “het stadsbalkon”, een grote gratis fietsenparking aan het station. De man aan het onthaal keek naar onze fietsen en zag waarschijnlijk dat ze 10 keer meer waard zijn dan de gemiddelde fiets in Groningen (ja, onze plooifietsen hebben toch zeker 279 EURO gekost in de Decathlon). Dus raadde hij ons aan iets verder te fietsen, naar een echte bewaakte, betaalde fietsenparking.

In de veilige fietsenstalling van de NS.
De gemiddelde fiets in Groningen 😁

We startten de dag met een wandeling rond het centrum van Groningen. We wandelden langs de grachten met woonboten, het Prinsenhof, de Prinsentuin, de Martinitoren, het Forum, de oude pakhuizen en vele mooie straatjes.

Prinsentuin
Prinsentuin

Na de wandeling aten we een tosti of een broodje in de Stach, een zaakje onderaan Forum Groningen. Dit is een enorme bibliotheek (7 verdiepingen?) met tentoonstellingen, leeshoeken, cafeetjes, dakterras en een prachtig uitzicht over de stad. Allemaal gratis, op de tentoonstelling na.

Forum Groningen vanbinnen. Een enorme bibliotheek van 7 verdiepingen met allerlei randactiviteiten.

Drie schaapjes
Dakterras Forum Groningen
Storyworld tentoonstelling: geluiden toevoegen aan een animatiefilm.
Lunch in Forum Groningen.

Na het bezoek aan Forum en Storyworld (tentoonstelling rond strips, animatie en games) shopten we nog een beetje in de vele winkelstraten die Groningen rijk is. Daarna probeerden we de Martinitoren nog te bezoeken, maar dat kan momenteel op bepaalde momenten en na afspraak. Dus gingen we maar lekker dineren bij Pizzeria Italia, een mooi Italiaans restaurant waar je heerlijk verse pasta en pizza kan eten aan democratische prijzen.

Martinitoren vanop het Forum Groningen
Diner bij Pizzeria Italia.

Na het eten zochten we onze fietsen aan het station terug op en na het betalen van 3,75 EURO vertrokken we terug naar de camping. De voetjes gingen een uurtje omhoog, de fietsen, tafels en stoelen werden opgeruimd en we namen een heerlijk warme douche. Morgen trekken we richting Schiermonnikoog!

Een reactie plaatsen